youtube

Trebuie să recunoaștem: copiii iubesc Youtube. Indiferent dacă se uită la video-uri amuzante, dacă învață lucruri interesante sau dacă își încarcă propriile creații, aceștia pot petrece foarte mult timp pe Youtube. Dar, după cum știm cu toții, Youtube-ul are și părți mai puțin plăcute.

Deși în majoritatea țărilor, vârsta minină pentru a-ți crea un cont de youtube este de 13 ani, în România, vârsta minimă este de 16 ani. Copilul își poate crea totuși un cont de youtube mai devreme, dar numai cu acordul părinților. Motivul principal pentru care un copil nu poate avea un cont de youtube mai devreme de această vârstă este pentru că pentru a-ți crea un cont de youtube trebuie să ai mai întâi o adresă de email. Știm că Google colectează datele utilizatorilor, dar nu poate colecta datele copiilor decât cu acordul părinților. Legea COPPA (The Children’s Online Privacy Protection Act) îi protejează pe copii de colectarea datelor cu caracter personal.

Poate te întrebi de ce o lege din Statele Unite ne afectează pe noi în România?

Este drept, această lege face parte din legislația Statelor Unite, însă Google fiind o companie americană trebuie să respecte legile din Statele Unite, indiferent de țara în care se afla utilizatorul.

Așadar, nu este ilegal ca un copil să aibă un cont de youtube sau pe alte platforme care colectează datele cu caracter personal mai devreme de 16 ani, atât timp cât părintele știe lucrul acesta și își dă acordul.

5 modalități prin care poți face Youtube-ul mai sigur pentru copii

1. Creează un cont de familie.

Creând un cont de Google comun, poți vedea la ce se uită cel mic, poți vedea ce filme încarcă și poți vedea ce conținut trimite mai departe către prietenii lui sau către alte platforme.

2. Selectează funcția Restricted Mode.

 Astfel aplici un filtru suplimentar pentru conținutul destinat adulților. Nu limitează tot conținutul nepotrivit, ci doar o parte din el. Mergi în Setările youtube, în partea de jos și selectează ON/Pornit. Este limitat la browserul folosit și trebuie să fii logat ca să funcționeze.

youtube setari
youtube setari

3. Abonează-te la canalele verificate. 

O metodă bună de a limita accesul copilului tău la conținut nepotrivit este să-l convingi să se aboneze la canalele favorite. În acest fel ei va fi notificat când un nou video este disponibil pe acel canal și va putea urmări conțintul. Această opțiune nu-i blochează accesul la alte canale, așa că va trebui să discutați cu el și să conveniți ca el să se uite doar la canalele agreate împreună.

4. Încărcați video-uri cu setarea -> Privat. 

Dacă copilul vrea să încarce un film pe youtube, ar putea fi o idee bună să limitezi cine poate să aibă acces la acel video. Când faci asta, poți selecta "private" sau "unlisted". "Private" înseamnă că doar tu poți selecta cine poate avea acces la video. Dacă alegi "unlisted", doar cei care primesc linkul îl pot vedea.

5. Dezactivează comentariile. 

Atunci când încarci un video pe youtube, există riscul ca un alt utilizator să posteze comentarii nepotrivite. Pentru a evita astfel de situații, poți selecta funcția de „advanced settings” și poți deselecta căsuța "permite comentarii" sau poți să selectezi să fie publicate doar după ce le aprobi tu.

Iată câteva recomandări de canale de youtube care oferă conținut de calitate pentru copii cu vârsta între 5 și 10 ani.

The Paper Girls Show (5-7 ani)
youtube setari

Acest serial de animație premiat inspiră fetele (și pe toți copiii) să își imagineze, să creeze și să proiecteze soluții la probleme. Caily și Reese folosesc abilitățile de rezolvare a problemelor și abilitățile STEM, pentru a rezolva probleme din lumea reală. Copiii sunt încurajați să realizeze proiecte acasă, cu ajutorul tutorialelor DIY și să accepte că pot greși și să învețe din greșeli.

Hevesh5 (vârsta 5-10 ani)
youtube setari

În fiecare videoclip, Lily Hevesh creează o artă hipnotizantă a domino-ului, iar spectatorii nu pot să nu urmărească reacțiile în lanț, pe măsură ce aceste piese de domino cad! Ea îi inspiră pe copii să fie creativi și să se implice în activități și hobby-uri STEAM.

Ubongo Kids (5-10 ani)
youtube setari

Ubongo Kids urmărește aventurile de rezolvare a problemelor a cinci prieteni care iubesc știința, tehnologia, ingineria și matematica (STEM). Fiecare episod celebrează diversitatea, cultura africană și dragostea pentru învățare.

Kids creating with Zoe (8-10 ani)
youtube setari

Zoe, în vârstă de zece ani, este o senzație în materie de gătit. Telespectatorii au ocazia să o urmărească în timp ce gătește mese și gustări nutritive pentru familia ei, inspirându-i pe copii să fie creativi cu mâncarea.

Alphablocks & Numberblocks

Acestea sunt 2 canale de youtube educative si distractive, pentru copii cu vârste între 4 ani și 10 ani.

Vezi alte articole despre noutățile din tehnologie.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>