În urmă cu câteva luni eram în mașină cu copiii, blocați într-o coadă luuuuungă de mașini.

Îmi sună telefonul și constat că era un număr de UK. Nu era prima dată când eram sunată de pe un număr dubios din UK. Am decis să profit de situație și să le ofer copiilor o lecție despre GDPR și tentativele de furt de date personale în scopul folosirii lor fără acordul meu.

Eu: Alo.

De la celălalt capăt al firului: Hello. Hello, Miss Laura?

Eu: Da, Laura la telefon. Nu vorbesc limba engleză.

Vocea din telefon: Miss Laura, please, I know you speak english. (Probabil aveau un fișier în care erau notate detalii de la discuțiile anterioare).

Eu: Îmi pare rău. Nu ințeleg!

Am închis telefonul, iar din spatele meu au început să se audă voci curioase de oameni mici.

  • Mami, mami, de ce ai spus că nu știi limba engleză?
  • Mami, de ce nu ai vorbit?
  • Mami, cine era la telefon?

Le-am explicat că domnul de la telefon încerca să-mi fure datele de card.

Pentru că exact lucrul acesta se întâmpla! 

În discuțiile anterioare acești, „domni din UK”  mi-au explicat cum am niște bani pe un cont de trading (lucru real) și că pot să îi retrag. Trebuie doar să le dau datele de logare în cont și alte câteva detalii (precum datele de card) și fac ei transferul pentru mine. Pentru că banii pe care îi aveam s-au înmulțit, ca prin minune, și acum puteam să îmi iau partea.

Așa că le-am povestit copiilor despre date personale, ca parole, date de card, adresă și că nu trebuie să le spunem nimănui. Cine ne sună și ne cere aceste date, poate să aibă intenții rele cu privire la folosirea datelor noastre și trebuie să încheiem interacțiunea cu aceste persoane cât mai repede.

Întrebările au continuat și copiii au vrut să știe cum altfel mai pot fura oamenii.

Prin email, le-am răspuns, și atunci le-am spus despre phishing. Au râs gândindu-se la fishing. Le-am explicat că phishing nu se referă la pescuit, ci este un atac cibernetic, prin care se încearcă furtul banilor sau a identității. Le-am spus ca acest lucru se realizează făcând victimele să dezvăluie informații personale - cum ar fi numere de cărți de credit, informații bancare sau parole - pe site-uri web care pretind a fi legitime.

Mai nou, primesc tot mai multe sms-uri, așa că urmează să le vorbesc și despre smishing, adică fishingul care are loc prin sms. Sunt linkuri „magice” primite prin sms prin care câștigi ceva sau ai fost selectat pentru ceva atrăgător. Iată un exemplu:

De ce vă spun toate acestea? Nu, nu pentru că nu le-ai ști. Pentru că probabil le știți deja.

Vă vorbesc despre ele, pentru că vreau să vă întreb dacă voi ați avut discuții de acest fel cu copiii voștri.

Vorbesc despre aceste lucruri pentru că ideal ar fi să aveți astfel de discuții cu copiii înainte de a le oferi acces la propriul telefon.

Povestesc și pentru că educația copiilor în ceea ce privește pericolele din mediul online și metodele prin care pot cere ajutorul devine din ce în ce mai importantă și nu poate poate fi trecută cu vederea.

Deci... copilul tău știe despre posibilele încercări de phishing sau smishing?

Foto: https://www.freepik.com/

Vezi alte articole despre noutățile din tehnologie.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.