Metavers este un termen relativ nou, cu toate ca acest concept există de ceva timp. Jocurile video, de exemplu, folosesc multe aspecte din metavers: avatar, moneda digitală, mini-jocuri și comunicarea deschisă. Metavers-ul poate lua, de asemenea, forme diferite. Fortnite poate fi văzut ca un metavers, la fel și Roblox.
Într-o manieră simplă, Metavers-ul este un mediul online unde oamenii pot să interacționeze, să joace diverse jocuri și să se exprime. Departe de jocurile video tradiționale sunt Metavers-uri precum Decentraland, The Sandbox și SomniumSpace, care sunt asemănătoare cu Second Life.
Dacă încă nu ești familiarizat cu Metavers-urile menționate mai sus nu te neliniști. Mulți dintre părinți sunt la fel de departe de aceste informații ca și tine. De aceea îți voi prezenta mai jos câteva detalii despre fiecare în parte.
-
Decentraland
-
The Sandbox
Decentraland
Este o platformă bazată pe browser (browser-based) pentru o lume virtuală 3D. Utilizatorii pot cumpăra terenuri virtuale în cadrul platformei sub formă de NFT-uri ( vom explica mai jos ce sunt), prin intermediul criptomonedei MANA (vom explica mai jos termenul), care utilizează blockchain-ul Ethereum. A fost disponibilă publicului în februarie 2020.
Poate te întrebi de ce trebuie să știi tu despre toate aceste lucruri care probabil nu te intereseză. Par complicate și unele dintre ele chiar sunt,în special pentru persoanele care nu au cunoștințe tehnice. Dacă totuși vrei să faci parte din viața copilului tău fără a avea senzația că vorbește „limbi străine” și să poți să dezbați subiecte de interes pentru el, atunci te invit să citești articolul în continuare.
Cum folosesc copiii Metavers-ul?
Copiii accesează Metavers-ul cu căști VR, telefoane, computere sau dispozitive de joc non-immersive (cum ar fi consolele de jocuri tradiționale). Dintr-o perspectivă la nivel înalt, copiii folosesc Metavers-ul pentru jocuri și socializare. În Metavers, copiii pot crea lumi digitale sau avataruri personalizate și, de asemenea, îl pot folosi pentru a achiziționa produse sau servicii cu monedă virtuală, criptomonedă sau monede specifice setării (cum ar fi moneda Robux, în cazul Roblox).
Unele dintre cele mai populare jocuri în rândul copiilor care oferă o experiență în Metavers sunt Fortnite, Minecraft și Roblox. Deși mulți oameni ar putea asocia Metavers-ul cu realitatea virtuală, aceasta nu este necesară pentru a accesa Metavers-ul. Jocurile extrem de populare precum Roblox, care pot fi jucate de pe un PC sau de pe un smartphone, fac parte din Metavers, deoarece jucătorii participă la un mediu digital personalizat, partajat și interacționează social unii cu alții.
Roblox are în prezent peste 202 milioane de utilizatori activi lunar, iar 56% dintre copiii din SUA joacă Roblox cel puțin o dată pe săptămână. Jocul a explodat în popularitate în primul trimestru al anului 2021, când mulți copii erau acasă din cauza pandemiei. Platformele de realitate virtuală, cum ar fi PlayStationVR, vor avea, de asemenea, o serie de jocuri pe care utilizatorii lor le vor putea juca în Metavers.
Care este diferența dintre jocurile video și Metavers?
Unele aspecte ale Metavers-ului fac parte din jocurile video de ani de zile, iar unii spun că jocurile de rol online cu mai mulți jucători, care se desfășoară în lumi digitale, cum ar fi World of Warcraft, sunt de fapt precursoarele Metavers-ului. O diferență esențială este că, în Metavers, jucătorii au mai multă libertate în crearea propriei lumi și mai mult control asupra avatarurilor lor decât în jocurile video. În jocurile video tradiționale, obiectivul este adesea acela de a câștiga sau de a "învinge" jocul. În Metaverse, unul dintre obiectivele principale este acela de a socializa cu ceilalți.
Realitatea Virtuală
Nu toate platformele Metavers sunt compatibile cu realitatea virtuală, de fapt, mai puțin de 10% dintre ele dispun de interactivitate VR.Totuși, merită să monitorizăm cât timp petrec copii și tinerii în Realitatea virtuală.
Un Metavers VR diferă foarte mult de jocurile VR în ceea ce privește interacțiunea cu utilizatorul. Abordarea reciprocă într-un Metavers VR încearcă să reprezinte cât mai bine realitatea și poate avea un impact mai mare dacă experiențele de acolo sunt negative.
Impactul social
Indiferent că au loc sau nu realitatea virtuală, interacțiunile și experiențele ce au loc în metavers pot cântări mai mult pentru că imită “viața reală”. Adesea, datorită libertății în crearea avatarului, utilizatorii mai tineri, se pot expune la riscurile de a fi hărțuiți, intimidați sau poate duce la crearea unei imagini nerealistă a realității. De exemplu, avatarele feminine pot fi vizate de hărțuitori și utilizatori dubioși.
Zone nesigure
Multe Metavers-uri sunt foarte puțin moderate sau chiar deloc. Acest lucru se întâmplă din cauza naturii descentralizate a Metavers-ului – nu există o singură entitate care să supravegheze ce se întâmplă, utilizatorii potcrea și construi orice doresc. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru utilizatorii mai tineri, deoarece materialele pentru adulți sau subiectele sensibile pot apărea pe o parcelă de teren virtual ce poate fi văzută de oricine.
Comunicarea vocală
Libertatea pe care o au utilizatorii în crearea jocurilor se regăsește și în comunicare. Majoritatea Metavers-urilor folosesc Voice Over IP de proximitate. Conversația de proximitate este o formă de conversație vocală, care se activează doar atunci când un jucător se află la o anumită distanță de un alt jucător. Dacă cei doi jucători sunt prea departe, tot ce trebuie să facă este să se apropie. Îndată ce se apropie și intră în raza de acțiune comună pot comunica. Odată deschisă comunicarea orice poate fi spus. Comunicarea prin chat poate fi moderată, însă comunicarea vocală nu.
Anonimat
La fel ca în cazul oricărei alte forme de interacțiune online, anonimatul este foarte prezent în Metavers. Conceptul care sta la baza Metavers-ului este să trăiești viața digital. Asta înseamnă că persoanele rău intenționate pot să profite de alte persoane cu ușurință.
Unele platforme depun eforturi în a ușura modalitatea de a raporta astfel de user-i în timp ce alte platforme au o reală provocare la acest capitol.
Sfaturi pentru părinți
Testează jocul înaintea copilului
Pare să fie un sfat destul de evident, dar accesând chiar tu Metavers-ul, vei avea ocazia să vezi, exact ce va vedea copilul tău. Poți să vizitezi zonele cele mai aglomerate, dar și pe cele mai liniștite, mai retrase, pentru a vedea ce construiesc ceilalți utilizatori. De asemenea, vei avea oportunitatea să vezi, la prima mână, cum comunică utilizatorii unii cu ceilalți. Multe platforme de Metavers vor avea o zonă de intrare care prezintă una dintre cele mai aglomerate zone. Verifică-le pe toate și vezi ce se întâmplă acolo.
Învață despre bunuri nefungibile (NFT), portofel digital (wallets) și criptomonede (Crypto)
În același timp cu platformele de Metavers vine și tehnologia Web3 precum NFT-uri, criptomonedele si potofelele NFT.
-
Ce este tehnologia Web3?
-
Ce este un NFT?
Tehnologia Web3
Web3 este termenul utilizat pentru a descrie "următorul nivel" al internetului - după Web 1 (HTML sau "worldwide web") și Web 2 (social media și web-ul generat de utilizatori).
Deși ceea ce definește cu exactitate un site, un serviciu sau o aplicație web3, este încă în dezbateri, în general se consideră că va fi descentralizat, cu o infrastructură deținută de utilizatori și creatori. De asemenea, va fi profund legat de lumea reală datorită faptului că va fi construit pe baza tehnologiei Internet of Things (IoT) și a conceptului de medii imersive și conectate (cunoscut și sub numele de "Metavers").
Creați un avatar împreună
Dacă te hotărăști să-i oferi copilului tău acces la platforme Metavers, setați avatarul împreună. Astfel vă puteți asigura ca avatarul copilului este adecvat vârstei lui și în același timp îi păstrează identitatea privată. De asemenea îi puteți oferi informații despre aspecte și situații care pot atrage agresori online. Setarea avatarului împreună cu copilul vă oferă posibilitatea de a vedea cât costă elementele avatarului și puteți discuta despre cât de mult are voie să cheltuie în cadrul jocului.
Începe cu ceea ce vă este familiar
Sunt deja platforme de Metavers construite având în target copiii ca utilizatori finali. Explică-i copilului ce este un Metavers și roagă-l să identifice puncte comune între Metavers și jocurile precum Roblox, Fortnite și Minecraft. Din păcate Metavers-ul nu are o funcție specială pentru a-i ține pe copii în sigurață “child safe”, deși cei de la Epic Games și Lego lucrează la dezvoltarea unui Metavers sigur pentru familie.
Pentru ce vârstă este Metaversul?
Avatarele pot fi personalizate, de obicei, prin ajustarea posturii, aspectului, greutății, vârstei și chiar a echipamentului. În timp ce utilizatorii trebuie să aibă, de obicei, cel puțin 13 ani pentru a se înscrie pe aceste platforme sociale, copiii pot ocoli cu ușurință restricțiile de vârstă, deoarece este dificil de verificat vârsta utilizatorilor.
O modalitate utilă de a explica Metavers-ul copiilor este să faceți referire la filmele SF legate de VR, cum ar fi Free Guy (13+) , Ready Player One( 13+) , Tron (AP) și The Matrix(AP).
Surse:
www.security.org/Vezi alte articole despre noutățile din tehnologie.