programe tv pentru copii

Într-o zi eram cu multă treabă prin oraș. M-am așezat pe o bancă să mă hidratez și să stau puțin înainte să continui alergătura. Pe o bancă vecină s-au așezat doi puști de 10-11 ani. Mi-a atras atenția felul în care vorbea unul dintre ei și m-am întors să văd despre cine este vorba. Băiatul rostea cuvintele imitându-l pe Celentano, personajul mai tot timpul beat din “Las Fierbinți”. Studiase probabil îndelung personajul și își însușise tonul și modul în care Celentano își alege cuvintele.

Copiilor le plac tot felul de filme, seriale sau jocuri care nouă ni se par niște bazaconii sau considerăm că nu sunt potrivite pentru vârsta lor. Cum știm ce conținut este benefic pentru ei și ce este doar o pierdere de timp?

Există o serie de principii generale pentru a alege continutul potrivit pe care îl poate viziona copilul tău.

Iată 4 întrebări care te vor ajuta să hotărăști dacă este înțelept să îi permiți copilului să vizioneze un anumit program sau să joace un joc video:

1. Ce informații învață copilul meu din acest program?

 Dacă i se expun informații concrete, sunt acestea și corecte? Dacă în cadrul programului se prezintă o perspectivă distorsionată asupra realității, acel program nu este recomandabil pentru copilul tău.

2. Ce trăsături de caracter încearcă acest program TV să clădească în copilul meu? 

Mi-aș dori ca propriul meu copil să imite personajul principal? Dacă umorul este generat de denigrarea celor din jur sau dacă este încurajată lipsa de respect atunci impactul acelui program în dezvoltarea copilului meu nu este cel dorit.

3. Ce fel de lumină aruncă acest program  TV asupra membrilor familiei?

Sunt unele programe de televiziune care îi pun într-o lumină proastă pe tați. Îi prezintă ca fiind absenți, leneși sau neimplicați. Altele pot pune personajele feminine în ipostaze nepotrivite. Felul în care este reprezentată familia în programele urmărite cu regularitate poate influența modul în care copilul tău se raportează la familia voastră.

4. Corespunde acest program  TV cu valorile familiei noastre? 

În primii ani de viață copilul intră în contact cu tot felul de valori. Nu putem controla ceea ce vede la școală sau ăn alte locuri, însa putem controla imaginile la care este expus acasă.   

Este de datoria ta, ca părinte, să îți înveți copiii despre diferența între conținutul adecvat și cel inadecvat. Nu lăsa acest aspect în sarcina unui profesor sau a unui consilier. La fel cum nu ai permite copilului tău să mănânce câte un tort de ciocolată în fiecare seară la cină, tot astfel nu îi poți permite să consume conținut nepotrivit în fața ecranelor.

Foto: freepik.com

Vezi alte articole despre noutățile din tehnologie.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>