O pistă de pumptrack este o pistă cu suprafețe speciale și curbe de înălțimi diferite, care poate fi utilizată cu biciclete, skateboard-uri, trotinete sau role. Atunci când sunt folosite corect, acestea nu necesită pedalare sau împingere, ci o acțiune de „pompare” pentru a menține impulsul.

Pistele de pumptrack pot fi realizate din lemn, beton, asfalt sau fibră de sticlă și pot fi folosite atât de copii de câțiva ani, cât și de adulți.

Pista care ne-a plăcut cel mai mult este și cea mai nouă din București, Dridu Pumptrack, la intersecția străzilor Jiului cu Dridu, în cartierul Pajura.

Pista este realizată din asfalt și are două trasee cu nivele diferite de dificultate, albastru: ușor-mediu și roșu: mediu-avansat.

Mersul pe o astfel de pistă este destul de intuitiv, iar copiii, chiar și cei mici, își dau seama destul de repede ce au de făcut pentru a avansa.

Într-o lume în care copiii petrec ore lungi în fața ecranelor, aceasta poate fi o excelentă activitate distractivă și atractivă, pentru a-i încuraja să iasă afară și să rămână activi.

Mersul pe pistele de pumptrack poate fi un antrenament cardiovascular excelent și poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea echilibrului, a coordonării și a condiției fizice generale.

Cât copiii își exersează abilitățile pe pistă, părinții pot sta pe bancă, la umbră. Există chiar și o bancă inteligentă, unde se pot încarca telefoanele.

Ce mi-a plăcut a fost faptul că arborii din jurul pistei am fost “îmbrăcați”, pentru o mai bună protecția a lor și a amatorilor de viteză.

Cealaltă pistă de pumptrack la care am fost se află la ieşirea din Parcul Crângaşi spre digul Lacul Morii. Are 48 de metri și poate fi folosită de maximum 9 persoane în același timp. Este o pistă modulară și îi poate ține ocupați pe copii minute bune.

Prima pistă de pumptrack, Joyride, a apărut în București în 2022, în cartierul Constantin Brâncuși și are 42 de metri. Este o pistă modulară și poate fi demontată cu ușurință și completată cu elemente noi. Noi nu am fost încă la această pistă, dar când ajungem voi adăuga păreri în articol.

Foto: Asociația Zi de Bine

Am ajuns și în Parcul Liniei, unde am avut parte de o surpriză. Am descoperit nu una, ci trei piste de pumptrack.

Acestea sunt organizate pentru vârste diferite, așa că iubitorii de mișcare pe roți vor avea de unde să aleagă.

Cea mai mică dintre ele, destinată prichindeilor, are doar niște valuri simple și nu pune mari probleme de echilibru, dar le va asigura distracția pentru minute bune.

Celelalte două piste au grade de dificultate în creștere și este bine să alegeți în funcție de abilitățile și vârsta pasionatului de pumptrack. 

Acest parc ne-a surprins pentru că are mai multe locuri de joacă simpatice cu sisteme cum nu am mai văzut în alte parcuri. Deci puteți petrece ore bune în Parcul Liniei, pe piste sau în jucăriile de acolo.

Sfaturi pentru utilizarea în siguranță a pistelor de pumptrack:

  • Folosirea obligatorie a căștii de protecție, precum și a genunchierelor și cotierelor.
  • Intrarea și ieșirea pe pistă se realizează prin locurile special amenajate, pentru a nu îi încurca pe ceilalți.
  • Parcurgerea pistei se face într-un singur sens, pentru a evita accidentarea.
  • Este recomandată păstrarea distanței față de ceilalți pasionați de viteză.
  • Oprirea pe pistă este interzisă.
  • Se recomandă evitarea folosirii pistei când plouă, pentru că există pericol de alunecare.
  • Sunt necesare răbdare și respect pentru ceilalți copii, mai mici sau mai neexperimentați, pentru că fiecare are ritm și abilități diferite.

Sfatul nostru este să îi duceți pe copii la pistele de pumptrack, pentru că cel mai bun mod de a înțelege cu adevărat ceva este să îl experimenteze.

Găsește alte idei de joacă și călătorii AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.