Am tot auzit formularea ”părinții nu merg  în vacanțe, doar împachetează toată casa și se mută în altă parte pentru câteva zile”.

Știm cu toții cum este să pregătești bagajele pentru concediu cu copii. Te gândești la toate scenariile posibile: dacă vomită pe drum, dacă plouă, dacă este caniculă, dacă se lovește și câte și mai câte DACĂ.

În plus la destinație trebuie să împachetezi și să despachetezi de câteva ori pe zi.

Dacă vrei să scapi de aglomerație și să ai totul la îndemână, o variantă ar putea fi autorulota.

Am vorbit cu Monica Badiu, marketing  consultant si conversion copywriter, despre aventurile sale cu autorulota, împreună cu fetița ei, Mara.

Cum călătoriți?

Am “the travel bug” de când mă știu. Călătorim cât de des putem, oriunde putem. Înainte de Mara, călătoriile noastre erau basic. Important era să nu ne plouă și să avem condiții cât de cât ok. 

Nu ne place să mergem în orașe și încercăm să evităm cât de mult putem aglomerația. Așa că am ajuns la ideea să ne facem noi un van, ca să avem autonomie. Nu mai trebuia să cărăm bagaje, să facem check in și check out, scăpam de gălăgie și stăteam în natură. Cum noi suntem pasionați de snorkeling, ne-am dorit să putem să ne ducem cât mai aproape de plajă, să stăm în apă până se întunecă, iar dimineața să ne aruncăm primii în valuri. Și mai ales, ne doream să ajungem în locuri mai izolate, unde nu merge tot turistul.

Spune-mi despre prima experiență cu duba?

Prima dubă a fost o ambulanță pe care soțul meu, Cătălin, a convertit-o. A făcut o canapea și a tapițat-o, o chiuvetă cu apa pusă într-un bidon și un fel de spațiu de depozitare. Nu era decorată, dar era bună pentru dormit și călătorit. Și am umblat cu ea 3 ani. Ba chiar ne-am făcut luna de miere în ea. Am mers prin România, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Croația și înapoi.

Și apoi a apărut Mara!

Când a apărut Mara ne-am dat seama că nu mai puteam să folosim duba veche. Aveam două locuri omologate și ne-am gândit să punem un al treilea scaun și să îl omologăm. Lucrul acesta costa însă câteva mii de euro și am zis că mai bine găsim alte variante. Apoi a venit pandemia și nu am mai plecat nicăieri.

Când avea Mara 7 luni am zis că trebuie să plecăm undeva. Făcusem cu ea doar drumuri scurte de maxim 3 ore cu mașina personală.  

Am găsit o super ofertă la o autorulotă și am închiriat-o pentru două săptămâni. Am făcut un tur al României și atunci ne-am dat seama cât de bună este rulota când ai copii.

Când plecam cu Mara luam mâncare, perne, jucării, haine, un sertar întreg de medicamente, pampers, prosoape, căruț, plus lucrurile noastre. Într-o mașină mică nu aveai loc să arunci un ac. Când am văzut cât spațiu este în autorulotă s-a înfiripat ideea.

Dacă ar fi fost pentru noi, autorulota ar fi fost un lux, pentru că noi nu avem nevoie de atât spațiu: cuptor, frigider, aragaz, sobiță, chiuvetă, aer condiționat. Dar când ai copil, se cam schimbă situația.

Am fost la Alba Iulia, Deva, prin Apuseni, pe Transalpina și apoi am hotărât să cumpărăm o autorulotă.

Care sunt pro-urile în ceea ce privește vacanța cu autorulota?

Autorulota oferă flexibilitate pentru părinți. Principalul argument este că poți sta în natură, departe de aglomerație.

Decât să o duc într-un loc unde să îi zic NU tot timpul, mai bine mergem într-un loc unde are mai mult DA decât NU. O lăsăm să experimenteze cât poate.

În plus ai căldură înăuntru, ai apă caldă, ai aragaz.

Ce sfaturi ai pentru o astfel de vacanță?

Este nevoie de organizare: trebuie să te asiguri că toate lucrurile sunt puse la locul lor când pleci la drum.

Noi plecăm în funcție de somnul ei, în așa fel încât să doarmă pe drum.

Nu plecăm după ce a mâncat, pentru că vomită.

Nu o lăsăm să mănânce în timpul drumului din același motiv.

Facem pauze mai dese.

Este nevoie de organizare și... aprovizionare: faci cumpărături, te asiguri că rezervorul de apă este plin, toaleta trebuie curățată cam la 2-3 zile și faci curățenie în mașină, pentru că se depune praf destul de repede.

Ai nevoie, de asemenea, de plase de țânțari.

Ai nevoie și de aer conditionat, mai ales dacă ești cu copilul. Noi am avut situatii când nu ne-am putut conecta la electricitate și nu a mers aerul condiționat. A fost super cald și neplăcut cu Mara la somn.

Găsiți ușor locuri de campat? 

Noi evităm camping-urile, pentru că este ca și cum am sta la bloc. Majoritatea camping-urilor din Grecia și de la noi cam așa sunt, îngrămădite. Am văzut în schimb în Franța niște camping-uri de hectare întregi, unde vedeai numai pădure, lac, cu un vecin la 50 de metri distanță. În camping-uri mergem când trebuie să ne alimentăm cu apă sau să curățăm toaleta (pentru că aceasta se varsă doar în spatii dedicate: fosă septică sau toaletă chimică). Din două săptămâni cât suntem plecați de obicei, stăm maxim 3 nopți acolo.

Mara s-a adaptat?

Mara nu face nazuri că nu îi place patul sau mâncarea. Singura problema este că nu îi place să facă baie nici acasă, așa că o scot afară și o spăl lângă mașină.

Când era mică, a durat puțin până s-a obișnuit cu pompa de apă, pentru că scotea un sunet  cam puternic și se speria de ea. Într-un final s-a obișnuit.

Se adaptează destul de repede, dar încerc să păstrez anumite lucruri constante: lumina de lângă pat sau rutina de la somn. Și ei pare că îi place foarte tare experiența!

Ce provocări pot apărea? 

Spălatul hainelor este o provocare, dar se găsesc camping-uri care au mașini de spălat. Noi luăm haine pentru o lună. Și dacă este ceva urgent, spăl eu de mână.

Inițial nu aveam invertor și nu puteam să încărcăm laptopurile, bateriile  de la camera și telefoanele la prizele din mașină. Trebuia să fim cablați la curent ca să le putem folosi. Ne-am montat un invertor și acum putem să stăm opriți, cu laptop-urile încărcate.

Altă provocare este “cu ce ții copilul ocupat în mașină”. Dar lucru acesta este valabil și la mașina mică.

De asemenea este mai greu cu parcatul, pentru că este mare și nu o poți parca oriunde. Trebuie să te uiți după locuri unde să rămâi noaptea, dacă nu vrei în camping.

Lucrezi când plecați?

Îmi organizez zilele, când am call-uri trebuie să fiu într-un loc cu semnal foarte bun. De obicei nu există pe lângă noi wi-fi. Am cumpărat cartele de internert, dar se consumă destul de repede.

Acum vrem să ne luăm o antenă care îmbunătățește semnalul la telefon, ca să fim mai independenți.

Ce faceți când vă întoarceți?

După ce ne întoarcem din fiecare călătorie facem curățenie și alimentăm rezevorul cu apă și rezervorul de gaz (când suntem pe munte și este frig putem da drumul la sobiță). Și facem planuri pentru următoarea vacanță!

Găsește alte idei de călătorie cu cei mici AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.