În drumurile spre Grecia, mulți români fac o oprire de o noapte în Veliko Târnovo. Noi credem că acest oraș merită mai mult decât o escală în călătoriile spre alte destinații, așa că am petrecut câteva zile în Veliko Târnovo și în împrejurimi.

Este o destinație aproape de casă unde poți să te relaxezi și să descoperi locuri inedite și interesante.

Noi am fugit de căldura din București, crezând că în Veliko va fi mai răcoare. Supriza a fost că, deși este un oraș de munte, în perioada în care am fost noi (august) Veliko era la fel de incins ca Bucureștiul. Lucru acesta ne-a limitat puțin expedițiile prin oraș și ne-a făcut să ne ascundem de căldură, dar tot am reușit să explorăm zona.

Ce să vezi în Veliko Târnovo
  • Cetatea Tsarevets – seara puteți vedea cetatea luminată minunat în Spectacolul „Sunet și lumină”
  • Cetatea Trapezitsa
  • Parcul Mini Bulgaria
  • Leagănul iubirii
  • Monumentul Assenevtsi
  • Podul lui Stambolov
  • Strada General Gurko
  • Muzeul Figurilor de Ceară
  • Muzeul Iluziilor.

Pentru că era foarte cald, noi nu am reușit să bifăm tot ce aveam pe listă, am preferat însă natura și să descoperim locuri de lângă Veliko Târnovo.

Canionul Emen

Canionul Emen se află la 20 de kilometri de Veliko Târnovo. Aici există unul dintre primele și cele mai frumoase trasee ecologice din Bulgaria.

Este bine de știut că trebuie să puneți în Gooogle Maps “Eco Trail Emen Canyon” pentru a ajunge fix la începutul traseului. Indicatorul spre canion este destul de mic, așa că este nevoie de atenție pentru a-l găsi.

Traseul are o lungime de aproximativ un kilometru și jumătate pe potecă și îl puteți face, în funcție de ritm și piciorușe, în aproximativ două ore. Noi ne-am oprit să facem poze și să admirăm natura maiestuoasă.
Nu este un traseu dificil, este ușor de urmat, chiar dacă nu are marcaje foarte dese. Nu aveți cum să vă rătăciți!

Inițial traseul avea mai multe pasarele de lemn peste stânci, dar acum nu mai sunt sigure și au fost abandonate. Le veți vedea în drumul vostru, dar nu vă recomandăm să le folosiți pentru că acel traseu este neîngrijit.

După o coborâre prin pădure până la malul râului, ajungeți la cascada Momin Skok. Aici am găsit în sfârșit puțină răcoare. Dezamăgirea noastră a fost că în aceea perioadă cascada era secată din cauza caniculei. Am făcut totuși un popas pe malul apei, iar copiii s-au răcorit și s-au jucat.  

Canionul Emen este impresionant prin frumusețea sa naturală și merită să vă faceți timp pentru a explora acest loc la doar câțiva kilometri de civilizație.

Peștera Devetashka 

Peștera se află la o oră și jumătate plecând din Veliko Târnovo. Recomandarea este să urmați traseul sugerat de Waze, pentru că pe noi Google Maps ne-a plimbat prin sate, pe niște drumuri destul de înguste.

Lungimea peșterii este de 2.442 de metri, iar suprafața sa este de 20.400 m².

Odată parcată mașina, veți trece de casa de bilete, printr-un târg de suveniruri și peste un pod. Apoi veți vedea intrarea în peșteră și veți simți răcoarea care vine din interiorul ei.

Nu este o peșteră așa cum ne-am obișnuit să vedem. Este aparte prin forma sa: veți descoperi 7 găuri de mărimi diferite în tavanul peșterii.

Devetashka este printre cele mai lungi peșteri din Bulgaria. Are o sală centrală și încă două secțiuni. Partea din stânga se întinde pe 2 kilometri și prin această secțiune a peșterii curge un mic râu răcoros.

În partea dreaptă este o zonă mai ridicată și mai călduroasă. Veți descoperi aici o cameră mică mică denumită “Altar”.

În Peștera Devetashka își au casa 15 specii de lilieci.

O parte din peșteră este închisă în lunile iunie și iulie, în timpul sezonului de reproducere, pentru a proteja coloniile de lilieci. Peștera Devetashka are o importanță internațională ca habitat de lilieci și este inclusă în Acordul pentru conservarea speciilor de lilieci din Europa.

În peșteră a fost filmată pelicula “The Expendables 2” cu Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean Claude Van Damme, Bruce Willis, Dolph Lundgren și Jet Li.

Fie că alegeți să luați la pas străzile din Veliko Târnovo, fie că petreceți timp în natura din jurul orașului, această zonă merită explorată și descoperită.

Vezi și alte idei de călătorii cu copii AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.