Când făceam research pentru plecarea la Varșovia mi-a atras atenția Flyspot - Indoor Skydiving. Suna bine și cum noi suntem dornici de aventuri am trecut acest loc pe lista de TO DO în Varșovia.

Urmează un articol despre lucruri pe care să le faci în Varșovia cu copiii.

Centrul de zbor, care are un tunel de vânt și un simulator Boeing 737, se află cam la jumătate de oră de Varșovia.

Noi am rezervat online zborul pentru a fi siguri că găsim loc exact când voiam. Asta pentru că centrul este destul de aglomerat, mai ales în weekend. Flyspot este deschis între 10 dimineața și miezul nopții pentru tunelul aerodinamic, iar pentru simulator programul începe la ora 15:00. Adresa este Strada Wspólna Droga 1, 05-850, Mory, lângă Varșovia. Noi am mers cu un prieten polonez, dar probabil puteți încerca să ajungeți acolo cu un Uber.

Ce trebuie știi înainte să mergi la Indoor Skydiving.

Un zbor liber în tunelul aerodinamic este o experiență comparabilă cu saltul cu parașuta de la 4.000 de metri.

Există pachete pentru adulți, dar și pentru copii.

  • Pachetul de bază conține 2 zboruri de câte 1,5 minute. Acest pachet este cel mai bun mod de a începe aventura în tunelul aerodinamic.
  • Pentru adulți există pachetul de 4 zboruri, o oportunitate de a face primele manevre conștiente în aer și de a-ți controla zborul.
Cum ne-am pregătit pentru zbor

În mailul primit la cumpărarea biletelor era recomandat să purtăm haine confortabile și încălțăminte ușoară și care se leagă bine. Mailul cu indicații este scris în limba poloneză, dar am tradus cu google translate și am înțeles esențialul.

Este bine de știut că purtarea de bijuterii nu este o idee bună. Le puteți pierde din cauza curenților de aer foarte puternici. Căderea unor astfel de obiecte vă poate provoca răni sau poate aduce deteriorări ale tunelului, așa că cei care intră în tunel sunt rugați să își golească buzunarele și să își scoată bijuteriile și ceasurile.  

Părul lung trebuie, de asemenea, prins în coadă, așa că echipați-vă cu elastice de păr.

În timp ce completam declarațiile necesare, am avut ocazia să îi vedem pe cei care zburau deja în tunel. Alexa, văzuse online filmulețe cu copii zburând și fusese foarte încântată de idee, dar acum era puțin neliniștită de înălțimea la care ajungeau zburătorii. I-am spus că nu este nicio problemă dacă se răzgândește, dar că probabil îi va părea rău că a ratat o astfel de experiență. Și-a adunat tot curajul și am mers la sesiunea de echipare și antrenament.

Echipamentul necesar pentru zbor: costum de neopren, cască, ochelari de protecție și dopuri pentru urechi.

Rețineți numărul care este scris pe cască, pentru că pe baza lui veți primi un link pentru a descărca videoclipul zborului!

Noi ne-am echipat alături de alți (mai mult sau mai puțin) curajoși.

În timpul unei scurte sesiuni de instruire, ne-au fost explicate regulile de bază pentru utilizarea în siguranță a tunelului și cum să comunicăm în timpul zborului. Instructorul ne-a arătat cum funcționează aerul și cum să ne poziționăm corpul pentru a pluti liber. Instructorul face anumite semne pentru a comunica, deoarece în tunel este zgomot și oricum toată lumea are dopuri în urechi.

Zborul

Grupul nostru era format din 10 persoane, adulți și copii. Am intrat în sasul din interiorul tunelului și ne-am așezat pe o băncuță. 

Unul câte unul, însoțiți în permanență de un instructor, am început să zburăm. În tunel există un monitor pe care poți vedea viteza vântului, care diferă în funcție de vârsta și greutatea zburătorului. La copii am văzut 140-150 km/h, iar la domni mai voinici am văzut și 190 km/h.

Dintre noi eu am zburat prima, ca să vadă Alexa că totul este în regulă.

Zborul este minunat, iar instructorul te ghidează în așa fel încât să te bucuri de fiecare moment petrecut în aer. În primul zbor te obișnuiești cu mișcările și cu felul în care trebuie să stai pentru ca zborul să fie unul plăcut. La al doilea zbor viteza crește și, cu ajutorul instructorului, ajungi la înălțime după care, destul de rapid, „cazi” până în apropiere de nivelul solului. Senzația este una foarte plăcută și am simțit, la propriu, un gol în stomac. Cele câteva urcări și coborâri rapide m-au făcut să chiui de bucurie.

Sfat: în timpul zborului, țineți gura închisă pentru a evita intrarea aerului în gură, dar și a unor grimase foarte amuzante pentru ceilalți.

De cum a intrat în tunel, Alexa a început să râdă și orice urmă de teamă s-a evaporat. După al doilea zbor a spus veselă: “Mai vreau!”.

Copiii pot zbura începând cu vârsta de 3 ani, pentru că puterea tunelului este limitată la un nivel scăzut, pe deplin sigur pentru micii temerari.

Nici nu simți când trec cele 3 minute ale celor două zboruri, dar contrar aparențelor, efortul fizic este considerabil. Cele 90 de secunde ale fiecărui zbor aduc, de asemenea, o doză de adrenalină și endorfine.

Am spus că este indicat să rețineți numărul căștii pentru că la sfârșit, pe un calculator din centru, puteți introduce acest număr și ora zborului și primiți pe mail un video editat, care vă va aminti această experiență.

Tot pentru a celebra zborul am primit de la recepția Flyspot și “diplome de zburători”.
Care sunt contraindicațiile pentru zborul în tunelul de vânt?
  • probleme articulare
  • probleme ale coloanei vertebrale care împiedică aplecarea în siguranță spre spate
  • probleme cardiace (inclusiv în antecedente de atac de cord sau accident vascular cerebral)
  • boli psihice
  • consumul de alcool sau droguri
  • greutate peste 130 kg
  • sarcină - pentru femei
  • epilepsie.

M-am întrebat înainte de zbor ce fac dacă mă apucă panica în tunel sau dacă se sperie Alexa. Ni s-a spus că instructorul recunoaște când apar probleme și oferă imediat asistență. Iar lângă tunel se află asistentul care controlează viteza aerului și care vede dacă apare vreo situație neplăcută.

Tunelul Flyspot se bazează pe tehnologia de la Indoor Skydiving Germania,  cea mai modernă tehnologie din lume, care folosește cele mai inovatoare soluții. Iar acest lucru are impact asupra confortului și siguranței celor care zboară.

Așa că dacă ai drum prin Varșovia și ai poftă de o porție de adrenalină, treci pe la Flyspot pentru o sesiune de Indoor Skydiving.

Vezi video-ul aventurii noastre la Flyspot - Indoor Skydiving.



Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj.