carti despre curaj

La locurile de joacă vezi copii diverși: copilul curajos, care se urcă pe cele mai înalte tobogane, se cațără peste tot și experimentează spațiul înconjurător de îți stă inima de spaimă sau, dimpotrivă, copilul temător, care rămâne pe margine, se ferește să încerce orice și preferă să îi privească pe ceilalți.

Mai vezi și diferite abordări ale părinților: părintele care lasă copilul să exploreze, îl încurajează și îl susține în încercările sale, părintele panicos, de la care copilul aude: "este prea înalt pentru tine", "dacă te duci acolo rămâi blocat și eu nu vin după tine" sau părintele insistent, care îl forțează pe copil să facă lucruri de care acesta pare de-a dreptul îngrozit.

fata curajoasa
Să vedem de ce este important pentru copii să fie curajoși.

Un copil îndrăzneț se poate descurca mai ușor în situații stresante și, un lucru foarte important, rezistă mai bine presiunilor colegilor și poate să spună mai ferm NU propunerilor care încalcă valorilor sale și ale familiei sale.

Dacă ai un copil temător, vestea bună este că îl poți "învăța" curajul.

Cum?

1. Dă-i copilul ocazia să vadă că tu ești curajos.

Fie că îți învingi frica de înălțime sau că vorbești în fața unui public numeros, copiii învață văzând cum facem noi față situațiilor dificile.

2. Nu mai "salva" copilul ori de câte ori dă de greu.

Bulele de protecție pe care le punem în jurul copiilor îi fac dependenți de noi și le reduc capacitatea de a-și găsi singuri soluții.

3. Învăță-ți copilul să prioritizeze siguranța.

Curaj nu înseamnă nesăbuință, așa că vorbește cu copilul despre cum siguranța este întotdeauna o prioritate.

4. Citește-i cărți în care personajele își înving temerile și capătă curaj în propriile forțe.

Am ales trei astfel de cărți despre curaj pe care le găsești în continuarea articolului.

pic-picatura-curajoasa
"Pic, picătura curajoasă" de Daniela Samoil-Istrate

Alături de micuța picătură, copiii trăiesc tot felul de emoții. Pic pleacă într-o călătorie în care reușește să treacă prin tot felul de provocări și să-i ajute pe cei pe care îi întâlnește.

Cea mai grea provocare este să aducă trei flori rare din cele mai îndepărtate colțuri ale pădurii fermecate. Spiritele Pădurii însă nu se lasă ușor convinse să ofere aceste flori.

Pic descoperă valori precum prietenia, iubirea, dăruirea, familia și recunoștința și devine o adevărată eroină pe parcursul acestei călătorii. Și înțelege că fiecare dintre noi putem fi eroi și putem aduce bucurie în viețile celor din jurul nostru.

“Pic, picătura curajoasă” a apărut la Didactica Publishing House și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani.

"Pisoiul care se temea de orice" de Eric-Emmanuel Schmitt 

Poate ai citit “Oscar și Tanti Roz” sau alte volume scrise de Eric-Emmanuel Schmitt. Dacă îți place felul în care scrie, atunci poate vei vrea să îi faci cunoștință și copilului tău cu acest autor.

“Poveștile Bufniței” este o serie de cărți, apărute la Editura Humanitas, prin care Eric-Emmanuel Schmitt le explică celor mai tineri cititori concepte-cheie precum curajul, libertatea, respectul, pentru a-i ajuta să crească frumos. În serie au mai apărut “Ursul care voia să fie fericit”, “Elefantul care nu respecta nimic” și “Insula libertății”.

Pisoiul-care-se-temea-de-orice

În „Pisoiul care se temea de orice” facem cunoștință cu Fortunio, un pisoi temător, care nu îndrăznește să sară de pe acoperiș sau să facă echilibristică pe sârma de rufe, ca fratele lui Charly. Îi este frică de orice, îngheață de panică și îi tâșnesc lacrimile.

Când sora lui mai mică Plumette este amenințată de un vultur, nici țapul, nici calul, nici iepurele nu sunt interesați să o ajute. Chiar și Charly care îl provoacă pe vultur, împietrește de frică.

Bufnita Minerva, cea mai înțeleaptă dintre viețuitoarele pădurii îi ajută îl ajută pe Fortunio să își descopere curajul. Cum face lucrul acesta, veți descoperi citind această carte foarte simpatică.

Pe site-ul editurii această carte este recomandată copiilor cu vârsta peste 4 ani.

cum sa prinzi curaj
"Cum să prinzi curaj" de Stef Wade

Cartea este o poveste ilustrată amuzantă care abordează subiecte ca anxietatea, perfecționismul și înfruntarea propriilor frici în această.

Matei Frunză-de-Plop este frunză cea mai bună din clasă. Dar când vine momentul examenului de final de an, cel al desprinderii din copac, Matei începe să se teamă de cădere. Îl invidiază pe Andrei-Ac-de-Brad care stă pe ramura sa tot anul.

Invocă tot felul de scuze pentru a nu face saltul final. Vedeți cine îl ajută pe Matei Frunză-de-Plop și dacă reușește să își învingă teama în paginile acestei cărți încurajatoare.

Cartea este editată de Didactica Publishing House, iar recomandarea de vârstă este până la 7 ani.

Fun fact: am ținut un atelier de lectură pe baza acestei cărți la standul Didactica Publishing House de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus din 2023 și am avut printre participanți un băiat de 15 ani care a fost foarte încântat de poveste.

Am scris despre cum frica este bună, dar când este prea mare nu ajută AICI.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>