Cum putem preveni bullying-ul: 

activități și cărți

bullying

Copiii care sunt victime ale bullying-ului se pot simți copleșiți, deprimați sau anxioși. Dacă copilul tău sau un elev din clasa ta are probleme ca urmare a bullying-ului, poți apela la cărți pe acest subiect sau poți să realizezi activități care să îi ajute pe copii să conștientizeze acest fenomen.

  • Activitatea "Ana Șifonata"

Pe o foaie de hârtie, roagă copiii să traseze conturul unei persoane cu corpul întreg. După ce conturul a fost trasat, participanții vor scrie afirmații nepoliticoase și lipsite de respect pe tot acest desen. Afirmații care ar putea fi făcute unei alte persoane: "Ești un ratat” ”Nimeni nu te place”, „Ești prost”. Puneți un nume desenului: ANA ȘIFONATA. După ce Ana Șifonata este acoperită de comentarii negative, roagă-i pe copii să mototolească desenul. Apoi să-l întindă. Puneți desenele șifonate în jurul sălii. Explicația pentru clasă este că aceste desene sunt exemple de ceea ce pot face comentariile negative unei persoane. Comentariile de intimidare pot distruge imaginea de sine a unei persoane, care va fi “șifonată”.

Apoi, roagă-i pe copii să facă din nou desenul. De data aceasta, copiii vor scrie cât mai multe comentarii pozitive pe desen. Afirmații de genul: "Ai făcut o treabă atât de bună” “Îmi place prietenia ta”. Umpleți-l cu afirmații pozitive. Nu-l mototoliți! Afișați aceste desene prin clasă. Această persoană se numește acum doar ANA.

bullying

Care este diferența dintre cele două? Roagă-i pe copii să se grupeze și să discute despre diferența dintre cele două desene și despre sentimentele pe care atât Ana Șifonata cât și Ana, le pot simți.

  • Activitatea "Vorbele Dor"

Cere unui voluntar să vină în fața sălii. Aveți nevoie de un desen cu chipul unui copil și un tub de pastă de dinți. Cere voluntarului să treacă un fir de pastă de dinți peste desenul cu copilul. Apoi cere copilului să pună pasta de dinți înapoi în tub. Evident, nu va putea face acest lucru. Acesta este un exemplu despre cum cuvintele dureroase, odată rostite, nu mai pot fi luate înapoi. Agresorii rostesc frecvent cuvinte jignitoare și trebuie să știe impactul pe care îl au cuvintele lor asupra victimelor lor.

bullying

Foto: https://www.freepik.com/

  • Activitatea "Scenarii"

Vorbiți despre bullying în anumite scenarii. Pe baza definiției puteți identifica tipurile de bullying și rolurile personajelor.

Scenariul 1

Un elev se plimbă singur pe hol. Un alt elev care se sprijină de un dulapcu un prieten, rânjește și îi spune prietenului său "Ce ratat!" despre copilul care tocmai a trecut pe lângă el. Face acest lucru în mai multe pauze despre același coleg.

Este un comportament bully? DA.

Scenariul 2

Mai multe fete decid să nu invite o altă fată la o petrecere. Vorbesc deschis în fața ei despre petrecere și îi dau de înțeles că nu este invitată. Aceleași fete, formează un grup în care nimeni nu are voie nimeni să se alăture fără a trece un test.

Este un comportament bully? DA.

Scenariul 3

La o petrecere de Halloween, un elev ia o pauză și se așează la o masă. Elevul poartăun costum elegant. Alți doi elevi comentează despre costum spunând: "Costumul tău este STUPID". L-ai făcut singur sau ce?". Ei râd și pleacă.

Este un comportament bully? DA doar dacă se repetă, altfel este un comportament neadecvat, care trebuie corectat.

Scenariul 4

Un elev scrie o scrisoare răutăcioasă despre un alt elev din clasă. Scrisoarea este transmisă la multor elevi care o citesc, râd și apoi o dau mai departe.

Este un comportament bully? DA.

Scenariul 5

Un elev raportează unui profesor că a văzut pe cineva stricând lucrurile școlii. Profesorul îl întreabă despre acest lucru pe cel care a vandalizat. Acesta răspunde că nu a fost el/ea. Ulterior, acestase apropie de elevul care a vorbit cu profesorul și spune: "Știu că tu ai fost cel care a spus. Am să te pun la punctdupă școală."

Este un comportament bully? DA.

bullying
  • Activitatea "Pârâciosul"

Vorbește cu copiii despre diferența dintre a pârî și a spune ce s-a întâmplat.

A pârî = A da pe față în mod răutăcios faptele cuiva, adesea exagerând sau mințind.

A spune = 1. A exprima prin cuvinte un gând, o părere , a declara,

2. A expune, a relata, a prezenta, a povesti, a istorisi, a nara.

Raportarea responsabilă este atunci când vorbești cu un adult pentru ce se întâmplă cu cineva, pentru a rezolva o situație neplăcută.

bullying
  • Activitatea "Outsider-ul"

În grupul de copii alege un Observator și un Outsider (persoană rămasă afară). Ceilalți jucători, în afara acestor 2 aleși, trebuie să stea în cerc, umăr lângă umăr în așa fel încât să nu existe spațiu între ei. Cel care este Outsider trebuie să încerce să intre în cerc, dar cei care formează cercul nu îl lasă. Observatorul notează strategiile pe care cei din cerc le folosesc pentru a-l împiedica pe outsider să intre, dar și modalitățile pe care cel rămas afară le găsește pentru a ajunge în cerc. După 2-3 minute, outsider-ul este înlocuit, indiferent dacă a reușit sau nu să intre în cerc.

Activitatea se termină atunci când toți participanții care au dorit au fost fost în postura de outsider.

Apoi puteți să discutați pe baza câtorva întrebări: 

  • Cum te-ai simțit când erai în cerc și cineva forța intrarea?
  • Cum te-ai simțit când erai outsider?
  • Cum se simt cei care au reușit să intre în cerc? Dar cei care NU au reușit?
  • Ce strategii au folosit outsider-i pentru a pătrunde în grup?
  • Ce strategii au folosit cei din cer pentru a păstra cercul intact?
  • Puți identifica o situație reală asemănătoare?
  • Puți să găsești motive pentru care o persoană se poate simți exclusă?

  • Strategii pentru sala de clasă

    Construiți în clasă o cutie "Ceva mă deranjează". Aceasta le oferă elevilor o modalitate anonimă de a raporta incidentele de hărțuire (sau orice alte preocupări pe care le-ar putea avea). Această cutie poate fi și mai utilă la începutul școlii când copiii încă nu au stabilit o relație de încrederea cu profesorii. Rezervă-ți timp pentru a discuta problemele scrise în cutie, fără însă a da nume, sau cu fiecare copil, după caz.

    De asemenea, alături de cutia “Ceva mă deranjează”, puteți construi o altă cutie „Cutia cu apreciere” pentru ca elevii sa pună acolo exemple de lucruri bune pe care le-au făcut sau i-au văzut pe alții făcând.

    Evidențierea unui comportament pozitiv este aproape întotdeauna mai eficientă decât evidențierea comportamentului  negativ pentru a corecta comportamentul "rău" al elevilor. Creează oportunități pentru ca elevii să aibă parte de recunoaștere pentru actele lor de bunătate și respect.

    Ia-ți timp în fiecare săptămână pentru a citi rapoartele de respect împreună cu elevii. Vorbiți împreună despre alte aspecte pozitive, lucruri pe care elevii le-ar putea face în incidentele discutate.


11 cărți despre bullying

Riscul ca cei mici să fie expuși la hărțuire într-o formă sau alta – uneori ca martori, dar uneori (oricât ne dorim contrarul) ca agresați sau chiar agresori crește parcă în fiecare zi. Hărțuirea poate lua mai multe forme, așa că poate fi greu pentru un părinte să știe ce se întâmplă în lumea copilului lui. O modalitate bună de a începe un dialog este prin intermediul cărților. Echipa Parentropolis a alcătuit o listă de lecturi despre bullying, care să te ajute să explici copilului mai bine acest fenomen.

Vârsta: 2-6 ani. Editura Cartemma.

1. "Cine se teme de iepuroiul cel rău?" de Steve Smallman, Caroline Pedler

Patru iepurași tare flămânzi au rămas fără morcovi! Unul câte unul se duc în grădină. Dar cineva stă la pândă. Cineva mare! Și rău. Iepuroiul cel rău este un prototip al fiecărui bătăuș de școală sau din cartier, care îi terorizează pe ceilalți doar pentru că poate să facă acest lucru. În această carte cei 4 iepurași sunt victimele acestui iepure mare și rău. Sunt agresați de și apoi sunt amenințați să nu spună nimic. Iepurașii se confesează unul altuia și decid să îl înfrunte pe bătăuș. Singuri nu ar fi avut nicio șansă, dar împreună reușesc să scape de inamic.  Cartea este educativă, cu un mesaj important, atât pentru copii care sunt victimele agresorilor, cât și pentru cei care se identifică cu bătăușii.


2. "Pippi Șoșețica în parc" de Astrid Lindgren

Pippi este, ca de obicei, întruchiparea curajului. Se mută în marele oraș împreună cu prietenii săi, maimuța și calul. Vezi cum reușește să scape de niște băieților răi din parc, care vor să pună capăt marii lor aventuri.

Vârsta: 2-6 ani. Editura Cartea Copiilor.


Vârsta: 3-7 ani. Editura Grup Editorial ART.

3. “Crizantema” de Kevin Henkes

Crizantema este o șoricică care își iubește numele. Mama și tatăl ei cred că numele este perfect, ca și ea. La fel crede și Crizantema. Până în ziua în care începe școala. Copiii de acolo au nume scurte: Al, Max, Sue, Bill, Tom, Rita, Eve. Una dintre colege, Victoria, începe încă din prima zi să o necăjească cu glume legate de numele ei. Drept urmare, ea își pierde încrederea în frumusețea numelui ei. Își dorește ca numele ei să fie altfel, mai simplu. Încet-încet, Crizantema începe să “se ofilească” și ajunge să își dorească să nu mai meargă la școală.

Viața la scoala a Crizantemei se schimbă cu apariția Domnișoarei Twinkle. Povestea oferă ocazia celor mici să se gândească la răutate și la motivele aparent banale pe care copiii, și oamenii în general, le folosesc pentru a-i umili pe ceilalți.


4. "Ricky" de Guido van Genechten

Exista iepuri grasuți și iepuri slabi, iepuri deștepți și iepuri mai puțin inteligenți, iepuri curați și iepuri murdari. Și toți au câte două urechi lungi.

Ricky are și el două urechi lungi, însa acestea sunt diferite. Urechea lui dreaptă atârna într-o parte. Ceilalți iepurași îl necăjesc, iar el își doreste mai mult ca orice să fie asemeni lor. Dar, încet-încet, micuțul Ricky înțelege că a fi diferit nu este un lucru rău, din contra este exact ceea ce ne face cu adevărat unici.

Textul plin de sensibilitate și umor este dublat de o ilustrație viu colorată și sugestivă.

Vârsta: 3-5 ani. Editura Univers Enciclopedic Junior.


Vârsta: 3-5 ani. Editura Pandora M.

5. "Pătlăgică" de Annick Masson

Oscar se înroșește la față de când se știe. Se înroșește când citește o poezie în fața clasei, când sare în piscină, când stă lângă Suzie. Se înroșește chiar și atunci când cineva îi spune că se înroșește!

El este ținta răutăţilor colegilor de clasă, care îl ironizează și îl numesc "Pătlăgică". În anumite momente, chiar și el se vede ca o tomată uriașă. Lucrurile se schimbă atunci când învățătoarea le propune copiilor să organizeze o scenetă, iar Oscar primește rolul indianului "Față de Foc".


6. "Un elf la școală" de Gregoire Mabine

O poveste despre diferențe și acceptarea celor care sunt altfel. Nu va fi ușor să fii elf într-o școală pentru copii, dar toate greutățile pot fi depășite cu ajutorul prietenilor.

La începutul anului şcolar, printre cărți, caiete şi ghiozdane, se zăreau 2 urechi lungi şi ascuţite: noul coleg de clasă era chiar un elf. Deşi serios, inteligent şi la locul lui, micuţul elf a devenit curând ţinta răutăţilor colegilor săi. O poveste pe baza unui subiect actual – bullying-ul din şcoli, scrisă şi ilustrată hazliu, pe înţelesul celor mici.

Vârsta: 4-8 ani. Editura Nomina.


Vârsta: 5-10 ani. Editura Bookzone.

7. Pachetul despre conștientizarea fenomenului de bullying

Insultele nu sunt deloc amuzante
Îmbrâncitul nu e deloc amuzant
Glumele nu sunt mereu amuzante
Tachinarea nu e mereu amuzantă.

Îmbrâncitul, glumele răutăcioase, excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup, rușinarea publică – copiii pot experimenta bullying-ul într-o varietate de moduri.

Poveștile acestea simpatice sunt interpretate de animale ilustrate, pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste aceste situații dificile. Fiecare carte face cunoscut un tip de agresiune, și anume bullying-ul verbal, bullying-ul fizic, bullying-ul ascuns, bullying-ul emoțional și oferă strategii actuale și eficiente atunci când copiii se confruntă cu aceste probleme.


8. "Secretul lui Milton" de Eckhart Tolle & Robert S. Friedman

Milton, care are aproximativ opt ani, se confruntă cu hărțuirea la școală din cauza unui băiat pe nume Carter. Din această cauză, lui Milton nu-i mai face plăcere să meargă la școală. De fapt, se teme în fiecare dimineață de agresorul lui, Carter.

Descoperind diferența dintre Atunci, Când și Acum, Milton își poate înfrânge teama de a fi agresat. Trăind în Acum, nu se mai teme să-l întâlnească pe Carter - și asta schimbă totul.

Vârsta: 6-8 ani. Editura Curtea Veche Publishing.


Vârsta: 6-9 ani. Editura DPH.

9. "Copilărie fără bullying"de Doctor Catherine Dolto, Colline Faure-Poiree

Doctor Catherine Dolto prezintă în această carte situații din viața de zi cu zi, în care copiii se pot întâlni cu fenomenul de bullying.

Fiecare întâmplare este explicată în așa fel încât să fie ușor de înțeles. Puteți pleca de la povestirea din carte și să vorbiți despre fenomenul bullying împreună cu copiii. Vor fi probabil mai pregătiți pentru a face față unor eventuale momente reale de bullying.


10. "Cum să fii cool la școală" de Adriana Mitu și Gabriela Maalouf

Cum îi ajută această carte pe copii?

· Pot face diferența între bullying și non-bullying (glumele nevinovate).

· Sunt capabili să identifice diversele tipuri de agresiune verbală, fizică și emoțională.

· Învață cum să combată acest fenomen prin întrebările, exercițiile practice și jocurile educative.

· Le arată urmările bullying-ului atât pentru victimă, cât și pentru agresor.

· Învață să își ajute prietenii care se confruntă cu orice formă de abuz.

· Pot discuta cu ușurință cu un adult oricând au de-a face cu bullyingul.

Vârsta: 6-12 ani. Editura Bookzone.


11. "Pixi știe-tot: Stop Bullying!" de Mechthild Schafer, Klaus Starch

Unii copii se iau de alții, îi necăjesc, pentru că, la rândul lor, tot mai mulți copii să râda de ei. Comportându-se astfel, vor să își arate capacitatea de a domina. Dominarea are loc mai ales atunci când celălalt nu se poate apăra. Pentru că vor să se simtă într-o poziție de putere, copiii îi pun astfel pe colegii lor în situații neplăcute în fața celorlalți colegi. Asta înseamnă hărțuire și intimidare. Din această carte, cei mici vor afla cum se deosebeste bullying-ul de alte tipuri de certuri si conflicte.

Vârsta: 7-10 ani. Editura ALL.

share this

Related Posts

>