Amalia Enache

Amalia Enache este o prezentă discretă în peisajul monden. Este foarte deschisă însă atunci  când vine vorba despre fetița ei, Alma. Contul de Instagram le înfățișează în vacanțe, în momente de zi cu zi sau la evenimente importante. Pentru că Alma o însoțește pe Amalia în multe dintre activitățile ei.

Am vrut să aflăm cum este mămicia pentru Amalia și am descoperit echilibru și asumare.

Ce ai fi vrut să știi înainte de a naște despre cum va fi viața de mamă?

Nu cred că ai cum să știi oricum dinainte esențialul. Și e foarte în regulă să descoperi lucrurile treptat, în funcție de etapele copilului, în funcție de personalitatea copilului tău. E firesc să le înveți din experiența ta, cred că așa e legea firii. Le înveți foarte repede, de îndată ce te confrunți cu ele, e un instinct care te pune rapid în mișcare să afli ce ai de făcut. E parte din frumusețea vieții, a trăitului. Nu recomand cititul excesiv înainte, “pregătirea”. Viața de mamă se trăiește și abia apoi se învață, nu invers, și este minunată!

Amalia Enache

Ce sfaturi de parenting inutile sau învechite ai primit de la oameni? (Căciulița după baie? Las-o să plângă că se învață în brațe?)

Da, cred că sfatul acesta cu să nu răsfeți bebelușul l-am auzit mai mult, dar îmi trecea oricum pe lângă urechi. Eu pur și simplu asta am simțit să fac, să-mi țin în permanență copilul în brațe, pentru că astfel era foarte liniștită, și eu la fel. Dar eu am avut disponibilitate totală să fac asta, nu a fost un efort deloc, ci era 100% ce simțeam eu să fac. O așteptasem 38 de ani să apară, nu aveam altceva de făcut decât să-mi răsfăț bebelușul și să mă bucur de acea perioadă. Am stat 2 ani înconcediu de maternitate și nimeni altcineva nu-mi cerea să fac altceva, nu avea alte nevoi de la mine altcineva, mâncare ori altele.

Cred că sfatul acesta are rădăcini și chiar sens pentru femeile cu mai mulți copii, cu soți, soacre care le cer să facă tot felul de alte lucruri prin casă, cu gospodării de întreținut. Cele care spun asta vorbesc din experiența lor, în care astfel au putut rezista, cu un bebeluș mai puțin dependent.

Pentru bunicile noastre ar fi greu de crezut că e perfect acceptabil în familiile moderne să arunci niște paste la fiert pentru cină, cu un sos de roșii simplu. Fiecare știe pentru sine cum e mai bine, de fapt. Până și sfatul cu căciulița după baie, probabil că vine din perioada comunistă, în care casele erau insuficient încălzite.

Nu trebuie să ne aricim nici noi, mamele moderne, când auzim astfel de sfaturi, ci să avem blândețe pentru cele care au altfel de vieți și experiențe decât noi. Să fim recunoscătoare că avem privilegiul și timpul să fim la curent cu sfaturile moderne de parenting, însă fără judecăți aspre pentru ce vine de la generațiile precedente.

Ce ai spune tu unei viitoare mame?

În primul rând nu aș vorbi neîntrebată. Aș vorbi doar întrebată concret despre una sau despre alta. Nu dețin niciun adevăr absolut, cred enorm în puterea fiecărei mame să fie o mamă bună pentru copilul ei.

Cum este viața cu Alma? 

Mai frumoasă decât orice altă variantă de viață. Are sens, are iubire infinită, are responsabilitate această viață. Are miez. Am un copil vesel, înțelegător, care mă fascinează în fiecare zi. O iubesc de nu mai pot!

Ce nu mai apuci să faci din ce făceai înainte?

O grămadă de lucruri. Să stau cu gândurile mele e ce îmi lipsește cel mai mult, pentru că în rest am învățat să o includ în multe din activitățile mele. Pandemia ne-a învățat încă și mai mult să le facem pe toate unii în preajma celorlalți în familie, să ne descurcăm așa. Sport, serviciu, filme, citit, toate cu copilul alături, am văzut că se poate, când n-am avut de ales.

Alma Enache

Evită situațiile dificile în relația cu copilul tău. Află cum poți să înțelegi emoțiile copilului tău din cursul "Gestionarea emoțiilor copilului pas cu pas" AICI.

Care este cel mai greu lucru în mămicie? Dar cel mai frumos?

Cel mai greu e să ai timp pentru sine. Dar cel mai frumos e întregul, tot ce simți din clipa în care apare iubirea aceasta dumnezeiască în viața ta, în care înțelegi în sfârșit cum e să pui pe cineva mai presus decât pe tine însăți. Poate că e frumos și că ai atâta sens și responsabilitate încât n-ai timp să stai prea mult pe gânduri, să te apuce cine știe ce trăiri.

Când urci un munte, nu te gândești cum respiri, ci îți reglezi respirația să te țină până sus. Mamele își reglează instinctiv respirația să urce în experiența de mamă, oricât de înalt e muntele.

Foto: arhivă personală 

Citește și Cum știi că ai un copil cu abilități înalte aici.


Ce părere ai? Lasă-ne un mesaj. 


>